Apotheek Schoepp Mosae Forum

Apotheek Schoepp Mosae Forum

VRIJDAG 22 EN MAANDAG 25 NOVEMBER ZIJN WIJ GESLOTEN WEGENS EEN REGIONALE STAKING! VOOR SPOED KUNT U MAILEN NAAR TEAM@APOTHEEK-SMF.NL. WIJ ZULLEN UW MAIL BEOORDELEN EN CONTACT MET U OPNEMEN. EXCUSES VOOR HET ONGEMAK!

Inschrijven
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Wij hebben een wachtnummersysteem, om het afhalen van uw recept of zelfzorgmiddel prettiger te laten verlopen. Indien u medicatie komt halen die u chronisch, dus doorlopend, gebruikt, kunt u dit bij voorkeur 2 dagen na het aanvragen van het recept bij uw huisarts afhalen. Dan is meestal alles compleet. Spoedeisende medicatie kunt u uiteraard altijd direct komen halen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

fidaxomicine

Fidaxomicine is een antibioticum. Het doodt een speciaal type bacterie, namelijk Clostridium difficile.

Artsen schrijven het voor bij een infectie van het maagdarmkanaal met de bacterie Clostridium, waarbij ernstige diarree ontstaat.

Wat doet fidaxomicine en waarbij gebruik ik het?

Infecties van het maagdarmkanaal

Fidaxomicine wordt gebruikt bij een infectie met de bacterie Clostridium difficile.

Deze bacterie komt bij veel mensen in de darmen voor. Het is dan in evenwicht met de andere bacteriën die in de darm voorkomen (darmflora). Soms echter gaat de Clostridium-bacterie veel meer groeien dan de andere bacteriën. De darmflora raakt dan uit balans, met diarree tot gevolg. Deze diarree wordt ook wel CDAD genoemd: Clostridium Difficile geassocieerde Diarree.

Verschijnselen
Een darminfectie met Clostridium difficile merkt u vooral aan flinke diarree. Daarbij kunt u ook misselijk zijn of buikpijn, buikkramp of koorts hebben. Bij ernstig zieke of verzwakte mensen kan een dergelijke infectie verschijnselen van uitdroging geven, of kan de darm niet meer werken. In zeldzame gevallen kan er door de ontsteking van de darm een gaatje in de darmwand komen (darmperforatie). Dit is een ernstige situatie waarbij direct geopereerd moet worden.

Oorzaak
De Clostridium difficile scheidt gifstoffen (toxinen) af, die de klachten als diarree en buikkramp veroorzaken. Een infectie met deze bacterie veroorzaakt alleen klachten bij mensen bij wie de darmflora is verstoord. De darmflora kan verstoord raken door een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door een ziekte, of door een buikoperatie, bestraling van de buik of het gebruik van bepaalde medicijnen. Het blijkt dat vrijwel alle gevallen van darminfectie met Clostridium ontstaan direct na gebruik van andere antibiotica, bijvoorbeeld voor een andere infectie zoals longontsteking.

Sommige mensen lopen meer kans op darminfectie: heel jonge kinderen of oude mensen, mensen die geopereerd zijn en in het ziekenhuis liggen, mensen die een chemokuur tegen kanker krijgen en mensen die langdurig afweeronderdrukkende medicijnen krijgen, bijvoorbeeld na transplantaties.

Behandeling
De behandeling is erop gericht de darmflora zo snel mogelijk te herstellen. Vaak houdt dat in dat u met alle antibiotica moet stoppen. Verder is behandeling van uitdroging nodig. Als de infectie in het ziekenhuis optreedt, zult u in een aparte ruimte verpleegd worden. Anders is er kans dat andere, verzwakte, patiënten in het ziekenhuis besmet raken. Verder zullen artsen en verpleegkundigen extra hygiënische maatregelen nemen bij uw verzorging.

Bij ernstige infecties kan de arts fidaxomicine voorschrijven. Dit antibioticum werkt alleen in de darmen en doodt de Clostridium-bacterie. De andere darmbacteriën worden niet gedood. Zo kan de darmflora zich herstellen.

Effect
De bacteriedodende werking begint ongeveer na 2 uur. Eén dosis werkt ongeveer 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties van het maagdarmkanaal . “

Diarree

Fidaxomicine wordt gebruikt bij een ernstige vorm van diarree veroorzaakt door een infectie met de bacterie Clostridium difficile.

Hoe het werkt kunt u hierboven lezen onder Infecties van het maagdarmkanaal .

Lees meer over diarree . “

Infecties met bacteriën

Fidaxomicine doodt een speciaal soort bacterie die een ernstige darminfectie kan veroorzaken. Namelijk Clostridium difficile.

Hoe de behandeling verloopt kunt u hierboven lezen onder Infecties van het maagdarmkanaal.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken of verstopping. Zeer zelden een opgezette buik en winderigheid.

    Bij misselijkheid helpt het dit medicijn in te nemen met wat voedsel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Gebrek aan eetlust

  • Voedsel en drank kan anders smaken.

  • Droge mond

  • Hoofdpijn, duizeligheid

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag en jeuk.
    Zeer zelden kunt u zwelling van gezicht, tong of lippen krijgen of raakt u ernstig benauwd. Waarschuw dan direct een arts.

    Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fidaxomicine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fidaxomicine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Buiktyfusvaccin-capsules. Fidaxomicine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met fidaxomicine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met fidaxomicine? Neem dan contact op met uw arts.
  • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Fidaxomicine kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u dit antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem de tablet in met een half glas water.

Wanneer?

U mag de tablet met of zonder voedsel innemen. Als u misselijk bent, kunt u het medicijn het beste met wat voedsel innemen.

U neemt de tablet 2 keer per dag. Neem de tabletten om de 12 uur, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 20.00 uur 's avonds.


Hoelang?
Meestal duurt de kuur 10 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken.
Ook als u al vóór afloop van de kuur niets meer merkt van de infectie. Dit betekent namelijk nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Terug naar overzicht